CategoriesTips & Tricks

Facturi mari? – Cum economisim energia electrică?

Reducerea consumului de energie electrică nu este un aspect important doar pentru persoanele preocupate de protejarea mediului. Eficienta energetică se poate simți pe termen lung și la reducerea cheltuielilor lunare.

Există câteva schimbări simple pe care le poți face, pentru a avea o casă mai eficientă energetic și implicit de a reduce consumul inutil.

Unele schimbări în direcția eficienței energetice se rezumă la investiții unice sau înlocuirea unor obiecte în casă. Alte schimbări presupun o atenție ridicată și mici activități pe care să le adopți în fiecare zi.

1. Folosește becuri ecologice

Știai că becurile consumă aproximativ 25% din energia electrică dintr-o casă? Electricitatea folosită pe durata de viață a unui bec incandescent costă de la 5 la 10 ori mai mult decât valoarea becului în sine.

Becurile de tip LED (Light Emitting Diode) sau CFL (Compact Fluorescent Lights) au revoluționat iluminatul eficient energetic: sunt și mai luminoase și mai longevive decât becurile tradiționale incandescente.

CFL-urile sunt versiuni miniaturale ale  becurilor fluorescente. Se însurubeaza în prizele standard și dau lumina foarte asemănătoare cu becurile incandescente.

LED-urile sunt becuri mici, foarte eficiente. Tehnologia cu LED-uri avansează rapid, cu multe stiluri noi de becuri disponibile. Ca investiție inițială, ele sunt puțin mai scumpe decât CFL-urile, însă pe termen lung aduc mai multă valoare, fiind mai longevive. De asemenea, prețul becurilor LED se reduce în fiecare an, tehnologia de fabricație continuând să se îmbunatateasca.

2. Folosește surse de iluminat cu încărcare solară

Atunci când utilizezi luminile LED în afară casei, în special cele încărcate solar, ai o anumită satisfacție. Dar aceste lumini LED încărcate de lumina solară chiar funcționează? Cum se comportă ele comparativ cu luminile alimentate direct din rețeaua electrică? Și ce se întâmplă atunci când aveți o curte umbroasă sau locuiți într-o zona unde rar vedeți soarele?

Cum funcționează luminile LED încărcare solară?

Celulele fotovoltaice absorb lumina solară în timpul zilei și încarcă bateriile care ulterior furnizează energia necesară iluminatului în timpul nopții. Întrucât dispozitivele de tip LED de acest fel folosesc lumina solară și o înmagazinează în baterii, ele trebuie plasate în zone în care vor primi lumina solară din plin; durata ideală de încărcare este de opt sau chiar mai multe ore zilnic.

3. Deconectează încărcătoarele atunci când nu le folosești

Încărcătoarele de telefon și de baterii care rămân în priză dar nu sunt folosite, sunt considerate a fi “vampiri” ai electricității. Un studiu realizat de către zdnet.com arată că, un încărcător obișnuit consumă 0,26 watti când este conectat în priză și nu este folosit.

Atunci când este conectat la telefon, consumă în jur de 2,24 watti. Pe cont propriu, un încărcător nu are mult impact, dar mai multe încărcătoare într-o casă lăsate în priză nefolosite, pot fi responsabile de până la 10% din factură de electricitate. Așadar, deconectează toate încărcătoarele după ce telefonul sau bateriile tale au ajuns la 100%.

4. Spală rufele cu apă rece

Potrivit Energy Star, aproape 90% din energia consumată de o mașînă de spălat este folosită pentru încălzirea apei. Schimbul de la apă caldă la apă rece, contribuie astfel la economisirea de energie electrică. Motivul pentru care oamenii nu adopta acest stil de a spală rufele este bazat pe mitul că rufele nu se spală bine decât cu apă caldă.

Însă, adevărul este că temperatura este doar unul dintre cele trei factori care asigura curățarea rufelor. Pe primul loc se află energia mecanică (forță centrifugă care curată rufele prin rotație), pe al doilea loc se află chimicalele și detergenții, iar temperatura se află doar pe ultimul loc.

În ceea ce privește detergenții pentru apă rece, aceștia sunt la fel de eficienți precum cei pentru apă caldă și întră în aceeași categorie de preț. Beneficiul adițional fiind reducerea consumului de energie electric, de fiecare dată când spălați rufe.

5.Alege electrocasnice eficiente energetic

Eficientă energetică este un subiect din ce în ce mai discutat când vine vorba de calitatea unui produs. În lumea electrocasnicelor, majoritatea produselor de ultima generație prezintă caracteristici energetice care pot face reduceri substanțiale la costurile de întreținere.

Electrocasnicele care sunt încadrate într-o clasa energetică superioară folosesc mult mai puțină electricitate, ceea ce pe termen lung prezintă avantaje semnificative.

Câteva sfaturi pentru alegerea electrocasnicelor:

  • Alegerea unui model cu eficientă energetică crescută, din clasa A sau mai ridicată;
  • Măsurarea spațiului pentru a alege un model care se încadrează, având grijă că spațiul dintre electrocasnice și perete să fie bine ventilat și că ușile se pot deschide complet;
  • Întreabă de ofertele valabile pentru electrocasnicele cu eficientă energetică ridicată;
  • Uită-te după eticheta “Energy star” care îți arată ce produse sunt eficiente, comparabil cu un minim de eficientă al testelor standard. Poți întâlni acest simbol pe eticheta frigiderelor, mașinilor de spălat rufe și uscatoarelor, mașinilor de spălat vase și aparatelor de aer condiționat. 

6. Ai grijă de electrocasnice

Aspiră și curată de praf spatele frigiderului de cel puțin două ori pe an pentru a maximiza eficientă acestuia. Acest lucru nu numai că prelungește durata de viață a frigiderului, dar ajută la economia de energie electrică. De asemenea, majoritatea frigiderelor eficiente energetic permit setarea temperaturii în funcție de sezon. De exemplu, iarnă este mai eficient să ții frigiderul pe o setare care consumă mai puțin. De asemenea, unele frigidere au setări speciale pentru vacanță. Setarea pentru vacanță, lasă frigiderul să funcționeze însă consumă mult mai puține resurse decât în mod normal.

Principiul curățării de praf se aplică și în cazul aerului condiționat. Curată filtrul unității de aer condiționat cel puțin o dată pe luna, atunci când acesta este folosit. Acest lucru va reduce uzură ventilatorului și va contribui la economisirea de energie electrică.

Bezen.ro

Distribuie:
Lasă un răspuns