CategoriesTips & Tricks

INOX sau oțel inoxidabil? – Tu știi diferența?

Inox sau otel inoxidabil, exista diferente?

În viața de zi cu zi ne întâlnim frecvent cu termeni, pe care, deși par banali și sunt utilizați la scară largă, nu îi înțelegem pe deplin. Un exemplu în acest sens este oferit de confuzia creată de utilizarea a doi termeni specifici: inox și oțel inoxidabil.

Există diferențe între cei doi termeni?

Oțelul este cel mai important aliaj al fierului, în cadrul căruia carbonul reprezintă componenta principala. În funcție de celelalte elemente adăugate aliajului (nichel, siliciu, titaniu, fosfor, mangan, sulf, cobalt, etc..) se modifică și proprietățile oțelului rezultat: duritate, rezistența, elasticitate, rezistența la acizi, rezistența la coroziune.

În prezent sunt cunoscute peste 200 de tipuri de oțeluri inoxidabile, ce sunt folosite în toate domeniile de activitate: industria alimentară, medicală, chimică, în construcţîi, în industria auto, navală, etc.

Prin inox se înțelege o gama variată de oțeluri inoxidabile, care pot avea trăsături distincte și utilizări variate. Inoxul este folosit cu precădere la producerea articolelor de bucătărie și în medicină datorită unor caracteristici de baza și absolut necesare în aceste domenii.

În ceea ce privește industria alimentară, sunt folosite două tipuri de inox sau otel inoxidabil: 18/10 și 18/0.

Inoxul 18/10 este cunoscut sub această denumire datorită compoziției sale, el conţinand 18% crom şi 10% nichel.

Cromul este un element ce face că aliajul să fie extrem de rezistent, dur și durabil în timp.

Nichelul este cel ce protejează aliajul de coroziune (rugină), suprafață fiind mult mai netedă și fiind ne poroasă.

Cromul joacă un rol foarte important în protejarea suprafeței, deoarece are o mare afinitate pentru oxigen. În contact cu acesta, cromul formează oxizi de crom, o pelicula protectoare a suprafeței la factorii de mediu. Oțelul se „tratează” singur atunci când este zgâriat.

Oţelul crom-nichel 18/10 nu este magnetic și se folosește în special pentru oale, tigăi, vase de gătit în general, dar și pentru tacâmuri.

Inoxul 18/0 conține 18% crom, însă nu conține nichel.

Cantitatea de crom îi conferă o duritate foarte mare, fiind preferat pentru fabricarea de cuțite de bucătărie, tacâmuri, rame, carcase, etc.

Acesta este foarte rezistent la deformare și mult mai solid. Lipsa nichelului însă îl face mai puțin neted decât inoxul 18/10, de aceea este mai expus la coroziune și la efectul nociv al factorilor de mediu.

Tratat și întreținut corect, un obiect fabricat din acest material are o durata de viață foarte mare.

În concluzie, nu există nici o diferență între inox și oțel inoxidabil.

Este corect să înlocuim termenul generic de oțel inoxidabil cu cel de inox. Acestea sunt în mare parte sinonime, mai ales atunci când este vorba de articole de bucătărie. Termenii pot fi înlocuiți perfect și în sens invers, inoxul fiind cuprins în categoria oțelurilor. 

Distribuie:
Lasă un răspuns